Site icon Μυρμιδόνες – Νέα του Δήμου Δομοκού

Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δομοκού για τον ΧΥΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ (25.05.2020)

  1. Η Εισήγηση της Λ.Σ στο Δ.Σ για το θέμα:

Παράδοση  της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Χυτά Δομοκού στο ΦΟΔΣΑ Στερεάς AE

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας που θα εξυπηρετεί  ολοκληρωμένα τη διαδικασία της διαχείρισης απορριμμάτων, είτε αυτή αφορά την ανακύκλωση και την αποκομιδή είτε την λειτουργία του ΧΥΤΑ.           Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και στην εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων.

Στο πλαίσιο αυτό , επιδιώκουμε:

Σε αυτή τη λογική δεν μπορούμε να αποδεχτούμε οποιονδήποτε ρόλο του ΦΟΔΣΑ Στερεάς ΑΕ , που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κατά την άποψή μας είναι φορέας ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης απορριμμάτων.

Η παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΧΥΤΑ Δομοκού ως προίκα σε μια ανώνυμη εταιρία, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο και θα βλάψει τα συμφέροντα του Δήμου.

Ο Δήμος δεν θα ασκεί κανένα έλεγχο, δεν θα παίρνει καμιά απόφαση για τα απορρίμματα αλλά θα εκτελεί τις αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ Α.Ε. και ο ΧΥΤΑ θα πλημμυρίσει από σκουπίδια άλλων Δήμων

Επισημαίνουμε ότι στο μεγάλο  ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων   οριστική λύση δεν μπορεί να δοθεί  ούτε με την παράδοσή του τμηματικά  στους ιδιώτες  κι ούτε με το ΦΟΔΣΑ  που προωθούν οι κυβερνήσεις  και θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία, αλλά με τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Ασφαλούς Διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών , θα υλοποιηθεί από το κράτος  και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Καταψηφίζουμε.( Το θέμα καταψηφίστηκε ομόφωνα)

  1. Πρόταση Ψηφίσματος της Λ.Σ για την έναρξη μαθημάτων στα σχολεία.

Στις νέες πλέον συνθήκες, μετά τις απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι απλά ο χρόνος που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό αντικειμενικά κάποια στιγμή θα γίνει. Το κύριο είναι η κυβέρνηση , εδώ και τώρα να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τέτοιον τρόπο, που δε θα απειλείται η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. Όσες αποστάσεις ασφαλείας κι αν  τηρηθούν, όσες μάσκες και αν φορέσουν όλοι, τα σχολεία χρειάζονται εδώ και τώρα:

 

Δυστυχώς, για όλα τα παραπάνω δε βλέπουμε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για τη βιασύνη να ανοίξουν τα Δημοτικά , τα Νηπιαγωγεία και οι Παιδικοί Σταθμοί, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις γι αυτό.  Η Κυβέρνηση ,λοιπόν, να πάψει να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών και των οικογενειών τους και αντί να επικαλείται συνέχεια την ατομική ευθύνη να αναλάβει τη δική της ευθύνη.

Το Ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό

 

 

                        Θεωρούμε ότι ο Δήμος  δεν πρέπει να συναινέσει στον αποχαρακτηρισμό γεωργικών εκτάσεων, παίρνοντας μάλιστα θέση υπέρ της εγκατάστασης από μεγάλες εταιρίες φωτοβολταϊκών στις εκτάσεις αυτές.

Αν κάποιοι αγρότες θέλουν να παραχωρήσουν τα κτήματά τους για το σκοπό αυτό δεν τους εμποδίζει κανείς. Επισημαίνουμε βεβαίως ότι δεν θα είναι προς όφελός τους ούτε στο παρόν αλλά ούτε και στο μέλλον.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αντίθετοι στον αποχαρακτηρισμό γεωργικών εκτάσεων και στην αχρήστευσή τους,  προκειμένου να  χρησιμοποιηθούν από το ιδιωτικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο ,για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η περιοχή μας  είναι μια αγροτική περιοχή και έχει ανάγκη από έργα, ( αρδευτικά ,στραγγιστικά, αντιπλημμυρικά και άλλα), που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση  της γης για καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων αλλά και για την κτηνοτροφία. Δεν επιτρέπεται να αφαιρούμε καλλιεργητικές εκτάσεις και να τις παραδίδουμε βορά στους  Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Καταψηφίζουμε ( Η ψηφοφορία στο θέμα αυτό ήταν 13 υπέρ και 13  κατά και πέρασε με τη διπλή ψήφο του προέδρου!)

 

      Η πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για προμήθειες του Δήμου είναι να γίνονται με διαφάνεια και με προσφορές σε ανοιχτό διαγωνισμό και όχι με απ’ ευθείας ανάθεση. Πολύ δε περισσότερο για μια προμήθεια που αγγίζει το ποσό των 180.000 ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα (π. χ επίσπευση χρόνου και νομιμότητα διαδικασίας ) που να δικαιολογεί την επιλογή αυτή του Δημάρχου και της παράταξής του. Η απόλυτη διαφάνεια, που  ίδιος ευαγγελίζεται, δεν συνάδει με την προσφυγή στην απευθείας ανάθεση για την αγορά του απορριμματοφόρου.

 

ΓΙΑ ΤΗ Λ.Σ ΔΟΜΟΚΟΥ  ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΑΝΙΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΪΔΑΝΤΖΗΣ

Exit mobile version